Privatetterforsker | Lang erfaring | Dekker hele landet

Oppdag dine røtter: Den ultimate guide til slektsforskning

Slektsforskning, også kjent som slektsgranskning og genealogi, er en veldig stor og interessant hobby som gir deg muligheten til å dykke inn i familiens historie og kartlegge hvor du stammer fra.


Har du noen gang tenkt på hvor mange mennesker som har måtte kjempe i krig, overleve barnefødsel under vanskelige kår, og fattigdom, som gjør at du som person er i live i dag? Dette er ikke bare rene tilfeldigheter, men også evolusjon og historie. Dette kan være bare en av mange årsaker til å starte med slektsforskning.


Hvorfor starte med slektsforskning?

Din motivasjon for å arbeide med slektsforskning på din slekt kan være mange og varierte. Noen søker etter forståelse for tilhørighet og identitet, men andre kanskje er mer interessert i spesifikke hendelser og hvordan dette har formet slektens liv i ettertid. Overlevelse gjennom andre verdenskrig eller sjømenn som bosetter seg i en annen del av verden. Uansett hva dine grunner for å prøve slektsforskning, kan det gi deg innsikt i en utrolig reise gjennom tid og rom, og føre deg nærmere dine forfedres arv i historien.


Hvordan komme i gang med slektsforskning?

Slektsforskning kan virke overveldende dersom man ser på et slektstre, men dette er ikke så vanskelig som man skulle tro. Kort fortalt, et slektstre er en oversikt over familiemedlemmene i en slekt. Med å smøre seg med litt tålmodighet, bruke seg av motivasjonen for slektsforskning og et stort engasjement kan du komme godt i gang med å følge våre råd for hvordan starte med slektsforskning:

  1. Begynn med deg selv: Sett deg ned og skriv litt om deg selv og din egen bakgrunn. Noter når du er født, hvor du er født, og den samme informasjonen samler du inn om dine foreldre.
  2. Snakk med familiemedlemmer: Skriv ned noen spørsmål du kan stille til din øvrige familie, som besteforeldre og oldeforeldre dersom disse er i live. Om de ikke er det kan du også spørre dine foreldre. De kan sitte på mer informasjon enn man skulle tro.
  3. Utforsk digitale kilder: Det finnes flere nettsider med gratis og lett tilgjengelig informasjon du kan benytte deg av for å få litt ekstra informasjon om slekten. Populære sider er blant annet digitalarkivet og arkivverket. I disse arkivene finnes det mange kirkebøker du kan gjennomgå helt gratis, men også mye annet nyttig. Det finnes også slektsforskningsprogram der du kan søke i andre land som USA, Tyskland, Sverige og Danmark.
  4. Besøk arkiver: Noen bibliotek har flere bøker og arkiver med masse informasjon du kan benytte deg av i videre søk. Museum kan også være et alternativ for å innhente informasjon.
  5. Dersom du står fast: Ta kontakt for å drøfte saken med en slektsforsker. Vi i Nordlys Etterforskning tilbyr bistand og konsultasjon dersom du står fast. Vi tilbyr også 1 times konsultasjoner per telefon eller digitalt møte. Du kan også benytte deg av gratisversjonen av MyHeritage eller Ancestry.

 

Husk:

  • Slektsforskning kan ta tid og krever en del tålmodighet. Ikke mist motivasjonen om du ikke finner det du leter etter med en gang. Kanskje du trenger litt bistand til å komme over kneiken, før du kan fortsette ditt arbeid.
  • Kilder er ikke alltid til å stole på, så vær kritisk og bevisst i arbeidet.
  • Respekter personvernet til de du søker på, og husk at ikke alle har en solskinnshistorie. Mange mennesker sitter fortsatt igjen med vonde minner av krig og annet som kan være vanskelig for de å høre om/snakke om.

 

Slektsforskning kan være svært spennende, og du kan få en dypere forståelse for deg selv og din families reise.

 

Har du begynt din reise innen slektsforskning, men står fast?

Ta kontakt for en uforpliktende og gratis drøfting av saken med en av våre slektsforskere:

94 09 90 95

kontakt@norspes.no

 

Les mer om oss her.

Profesjonelle slektsforskere
Privacy policy

OK